Allt du behöver veta om Dogecoin

Om du håller dig uppdaterad om kryptovalutor så har du troligtvis hört talas om Dogecoin vid något tillfälle. Sett till volym så är det en otroligt populär krypto, trots att den inte har en lika seriös bakgrund som många andra kryptovalutor på marknaden.

Samtidigt så finns det många som investerar i den och man ser kontinuerligt att en del människor har uppnått en del framgång med den. Men vad är egentligen Dogecoin (https://coinjournal.net/sv/dogecoin/kopa/) och varför är den så populär?

Efter så många år så är den fortsatt populär och vi ska därför gå igenom vad som gjorde den det från första början, hur den används idag och hur dess framtid eventuellt kan se ut.

Började som ett skämt

Det är viktigt att du känner till bakgrunden hos Dogecoin. Den började trots allt ursprungligen som ett skämt av mjukvaruutvecklarna Billy Markus och Jackson Palmer som ville skapa ett betalningssystem som ett skämt om hur mycket spekulering som skedde i branschen.

Deras lilla pik mot marknaden blev dock väldigt populär. I början var det främst att många köpte den just på grund av skämtet. Att göra en skämtvaluta som gav lite underhållande kritik mot branschen till en populär kryptovaluta vore trots allt ett sätt att visa på hur mycket spekulering som skedde.

Med tiden har den dock växt och den har en ganska bra kod, även om den inte riktigt kan mäta sig med mer seriösa alternativ. Mängden användare har också gått upp vilket såklart också innebär att volymen har gått upp.

Sociala medier har hjälpt valutan

Sociala medier var definitivt en drivande faktor i det hela. Doge, som inte bara gav valutan dess namn utan också hela varumärket dess utseende, är i grunden en populär meme. Hunden, som kallas Doge, har varit populär under väldigt många år och den är än idag fortfarande hyffsat populär på många sociala medier.

Det här bidrog till att göra den populär eftersom de som inte kände till mycket om kryptovaluta fortfarande kunde relatera till Doge. Det här ledde till att allt fler började associera Doge till kryptovalutan, istället för bara en meme.

Det här har gjort Dogecoin till en av marknadens mest kända alternativ, framförallt om vi tittar på vilka kryptos som människor utanför marknaden känner till. Bitcoin, Ethereum och Dogecoin fortsätter att vara valutor som många känner till, även om man egentligen inte vet mycket alls om kryptovalutor.

Så används Dogecoin idag

Dogecoin går att använda på många olika sätt, men den används väldigt sällan som ett legitimt betalningsmedel. Det här betyder däremot inte att alla bara köper den och håller i valutan, det finns en del områden där man ser den användas frekvent.

Dogecoin är en ganska ”folklig” valuta som ofta kopplas till gemenskap och den mer avslappnade delen av kryptovaluta. På grund av det så har just Dogecoin blivit populär att ge som dricks. Om du ser någon som skriver något roligt på sociala medier och personen har en offentlig adress för Dogecoin, är det lätt att skicka över en del.

På grund av den närmast oändliga volymen för valutan, då den inte har en fast gräns för antal, har varje enskilt mynt ett otroligt lågt värde. Det här innebär att du kan skicka vad som ser ut som en enorm summa, när det egentligen bara är värt en kopp kaffe. Det här bidrar till det roliga med Dogecoin.

Framtiden för Dogecoin

Dogecoin kommer troligtvis aldrig att bli en legitim valuta som människor använder för att handla i butik. Den kan däremot fortsätta vara något som man ger som dricks, exempelvis när man vill donera pengar till en influencer som själv använder Dogecoin eller dylikt.

Den är också ganska volatil och under 2021 såg vi bland annat ett tillfälle där den sköt upp otroligt högt. Det här hade bland annat att göra med så kallade pump and dumps som skedde på sociala medier, där människor uppmuntrade andra till att köpa den för att driva upp priset. Det som också bidrog till det var att Elon Musk gick ut och pratade om den i positiva ordalag.

Det här gjorde att den sköt upp ytterligare. Den dök såklart ned bara kort därefter när många började sälja av den för att ta ut vinst. Det är därför viktigt att du är försiktig med kryptovalutor som Dogecoin, det kan vara väldigt volatilt vid vissa tillfällen.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.