Aktierna som Sveriges bästa förvaltare köper just nu

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Några av Sveriges främsta fondförvaltare har nyligen valt att minska kassan för att fylla på med nya aktier i sina respektive portföljer. Vi har tittat närmare på fyra förvaltare som alla har två saker gemensamt: Deras fonder är inom kategorin “svenska småbolag” och har alla slagit genomsnittet med råge på ett års sikt. Vi har plockat russinen ur kakan och sammanställt vilka aktierna dessa toppförvaltare köper just nu. 

Spiltan småbolagsfond förvaltas av Pär Andersson och är en av Sveriges bästa fonden just nu, fonden har avkastningen 54% på ett år. Under tredje kvartalet har fonden tagit in IT-bolaget Lime Technologies som ett nytt innehav i fonden. Förvaltaren kommenterar köper i den senaste kvartalsrapporten.

”Cirka 80% av intäkterna kommer från Sverige men bolaget har en uttalad strategi att växa vidare i resten av Norden. Lime ökar kontinuerligt sin andel repetitiva intäkter, det vill säga abonnemang som idag utgör nästan 60%, vilket skapar stabilitet i intjäningen. Det i kombination med en stark balansräkning och strukturell tillväxt gör mig positiv till Lime Technologies” Skriver Pär Andersson. 

Jon Hyltner som förvaltar Enter Småbolag är en annan förvaltare som gjort sig förtjänt av uppmärksamhet. Fonden har avkastat 73% på ett år. Under september har förvaltaren valt att förvärva aktier i Swedencare AB som också är fondens största innehav. Köpet gjordes genom  en riktad emission som fonden enligt månadsrapporten deltog i. 

“Möjligheterna för Swedencare att via dessa förvärv kunna öka försäljningen av Swedencares egna sortiment inom dentalhälsa till veterinärssegmentet är stora och förbättrar tillväxtpotentialen.” Skriver Jon Hylter. 

Ytterligare en fond inom kategorin “Sverigefonder” som presterat bra är Lancelot Avalon, fonden har ökat med 54% på ett år. Förvaltaren Erik Bertilsson skriver i sitt månadsbrev att fonden förvärvat aktier i Q-linea, ett medicinteknikbolag som utvecklar produkter inom infektionsdiagnostik. 

Erik Bertilsson skriver “ Bolagets ledande produkt ASTar används för att snabbt kunna identifiera rätt antibiotikabehandling vid sepsis (”blodförgiftning”). Sepsis är ett akut och livshotande tillstånd som årligen orsakar över 500 000 dödsfall per år i EU och USA. ASTar förkortar tiden att fastställa rätt behandling med 24 – 48 timmar jämfört med dagens standardmetoder. Det ger chansen att rädda liv, minskar sjukhusens kostnader och undviker onödig användning av ej verksamma antibiotika”. 

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.