Kategorier
Börs och aktier

Hur dåligt går det egentligen för fastighetsbolagen?

Teknikjätten Microsoft kommer att stänga alla sina fysiska butiker, nedläggningen innebär att bolaget tar en kostnad på 450 miljoner dollar, motsvarande 4,2 miljarder kronor. Det rapporterade flera källor tidigt under förra veckan och i fredags kommenterade också Microsoft själva nedläggning.

Bolagets vice vd David Porter skrev i ett pressmeddelande att ”Vår försäljning har vuxit på nätet och vår produktportfölj har utvecklat sig till i stort sett digitala erbjudanden, och våra talangfulla medarbetare har framgångsrikt betjänat våra kunder utan någon fysisk plats”

I dagsläget har Microsoft ett 70-tal butiker i USA, även enstaka butiker i Australien, Kanada, Puerto Rico och Storbritannien.

Kostnaden, 450 miljoner kronor, är inte någon väsentlig summa för ett one trillion företag som Microsoft. Men signalvärdet är desto större.

Microsoft hade säkerligen redan planerat att stänga ned sina butiker innan corona blev ett faktum, men pandemin accelererande säkerligen processen.

Om en verksamhet kan bedrivas online, snarare än i butik, kommer online alltid vara det bättre alternativ. Verksamheten är mer skalbar i båda leden, distribution enklare, lägre fasta kostnader när man slipper betala hyra för lokal och lön till kassapersonal. Vem eller vilka kommer vilja satsa på nya fysiska butiker i framtiden? Någon måste fylla de öppna vakanserna..

Microsofts senare drag får mig att under: Hur dåligt kommer de egentligen gå för fastighetsbolagen som äger dessa butikslokaler?