Kategorier
Börs och aktier

SAVR Omdöme – Mina #3 Bästa Fonder Med Galet Stor Rabatt

Om du är som mig:

Trycker du säkert om att investera i fonder men inte lika mycket att betala höga avgifter för förvaltningen…

Då kanske SAVR är något för dig. savr.se är en ny handelsplattform för fonder på internet som utmanar Avanza och Nordnet med billigare fondavgifter.

Populära fonder som Tin Fonder Ny Teknik är 40% billigare via SAVR med en avgift på 1.08%.

handelsplattformen hittar du alla fonder som finns tillgängliga med rabatt, vilket är över 1300 stycket.

Efter att själv ha investerat genom SAVR vill jag nu dela med mig av mina egna erfarenheter och ger ett omdöme av tjänsten.

Jag utlovar både ris & ros och avslutar med tre fondfavoriter som går att köpa till stor rabatt hos SAVR.

Fördelar med SAVR

Den mest uppenbara fördelen med SAVR är de låga fondavgifterna. Populära svenska fonder går att handla med stor rabatt mot ordinarie avgifter.

Rabatten kan vara upp till 50% jämfört med vad samma fond kostar hos Avanza eller Nordnet. Precis samma fond fast till en betydligt lägre kostnad, något som jag inte tackar nej till!

Det finns just nu 1 300 olika fonder tillgängliga på handelsplattformen. Även om det är betydligt färre än vad Avanza eller Nordnet har på sina respektive plattformar finns ändå många av de mest populära fonderna tillgängliga hos SAVR.

Vanguards kända indexfond, Vanguard US 500 Stock Index, finns exempelvis endast tillgänglig i Sverige hos SAVR. En fond som Warren Buffett rekommenderat flera gånger..

Att öppna ett konto var smidigt och tog mig max fem minuter. Både deras app, som finns som IOS och Android version, och hemsidan är enkelt att navigera och påminner mycket om Avanzas app

På hemsidan och i appen kan du följa utvecklingen på dina fonder, jämföra avgifter och avkastning med andra fonder.

Hitta alla fonder med rabatt på savr.se
Vad går att förbättra?

Även om antalet fonder som finns tillgängligt tycks öka för varje månad är katalogen av fonder inte lika bred som Avanzas eller Nordnets katalog. För mig personligen har utbudet inte varit något problem då alla fonden jag var intresserad av fanns tillgängliga.

Bild från fondutbudet

Men jag vet att exempelvis att Nordeas fonder inte går att köpa genom SAVR vilket är ett minus om du tycker om någon av deras fonder.

Lyssnar man på bolagets vd, Daniel Aarenstrup, jobbar teamet bakom SAVR på att introducera nya fonder hela tiden. Om du inte hittar fonden du är intresserad av finns alltid Avanza eller Nordnet som ett bra komplement.

Omdöme

Att vi i november förra året fick en seriös utmanare till Avanza och Nordnet, som i 20 år ägt marknaden för att köpa fonder på internet, är bara positivt.

Visst, alla fonder finns idag inte tillgängliga genom SAVR, men plattformen är ung och kommer bara bli bättre över tiden och jag är mycket positivt inställd till den nya utmanaren.

Konkurrens skapar bättre produkter för konsumenten och därför ska vi vara tacksam för den nya utmanaren SAVR. Jag avslutar med att ge tre fondtips som jag själv tycker om och som går att handla med rabatt på Savrs plattform.

Tre fonder jag tycker om:

SEB Småbolag avgift – SAVR o.93%, ordinarie avgift 1.59%

Länsförsäkringar fastighetsfond avgift – SAVR 0.88%, ordinarie avgift 1.49%

Tin Ny Teknik avgift – SAVR 1.08%, ordinarie avgift 1.59%

Hur fungerar SAVR?

Savr är en handelsplattform för sparare, likt andra handelsplattformar som Avanza och Nordnet, men som bara förmedlar fonder. Fördelen men Savr jämfört med de traditionella bankerna är att dom erbjuder sparare rabatter på fondavgifter. Du kan äga samma fond hos din bank och på Savr, men betala två olika avgifter för precis samma fond. Flera av fonderna har upp till 50% rabatt vilken i slutendan kan ha stor påverkar på din portföljs totala avkastning. Hur kommer det sig att Savr kan vara så mycket billigare jämfört med exempelvis Avanza och Nordnet kanske du undrar?

Det är egentligen inte så att savr har en rabatt på avgiften, utan snarare att dom inte tar ut en förmedlingsprovision för att de sålt en fond. Denna provision läggs i sin tur på avgiften, något som nästa alla andra aktörer gör. Låt oss försöka förklara med ett exempel: Den populära fonden Swedbank Robur Ny Teknik har en löpande avgift på 1.26% per år. Utöver den avgiften tillkommer också en plattformsavgift och transaktionsavgift på, i det här fallet på 0.08%, 0.09%. I den löpande avgiften går en del av intäkten till fondbolaget, men också en del till banken som provision. Savr tar inte någon provision vilket gör att den totala kostaden blir lägre för slutkunden.

Tillgängliga fonder hos SAVR

I dagsläget finns det över 1300 olika fonder tillgängliga hos savr.se, fonderna som finns tillgänglig är både svenska och utländska fonder.

Även om antalet inte är lika stort som vi exempelvis Avanza eller Nordnet har savr mycket billigare avgift på de fonden som faktiskt finns. I listan nedanför hittar du savr tio bäst presterande fonderna på fem år som finns tillgänglig SAVR plattform.

Swedbank Robur Ny Teknik Avgift 1.02%
World Technology Blackrock Avgift 2.26%
INVF US Morgan Stanley Avgift 1.18%
US Technology JP Morgan Avgift 1.28%
Franklin Templeton A AccAvgift 1.23%
Global Growth Öhman Avgift 1.24%
Robur TechnologyAvgift 1.06%
Global technology Fidelity Avgift 1.21%
Morgan Stanley Asia opportunityAvgift 1.53%
SEB Sverigefond småbolag Avgift 0.93%
Uppdaterad juli 2020 – Hitta den uppdaterade listan på savr.se

Alla dessa tio fonder har avkastat över 150% de senaste fem åren. Vad fonderna också har gemensamt är att 6 av 10 fonder har en teknikinriktad förvaltning, alltså att förvaltningen är inriktad på teknikbolag.

Det finns delade meningar om vad som är ett teknikbolag och inte, alla företag använd sig av teknologi på något vis. Oftast brukar företag som äger någon form av mjukvara klassas som ett teknikbolag, exempel på klassiska teknikbolag är Facebook, Google, Evolution Gaming och liknande.

Bäst svenska fonderna hos SAVR

Majoriteten av fonderna som finns tillgäng hos Savr är svenska fonder som förvaltas av svenska eller nordiska fondbolag.

På Savr handelsplattform kan du köpa både aktivt förvaltade fonder, passivt förvaltade fonder och indexfonder med svensk inriktning. I listan nedanför ser ni de fem bäst presenterade svenska fonderna räknat från juli 2020 och fem år bakåt.

Namn Avkastning på fem år
Swedbank Robur Ny Teknik257%
Öhman Global Growth194%
Swedbank Robur Technology186%
SEB Sverige Småbolag159%
Skandia Time Global 151%
Sidan uppdaterad juli 2020 – Hitta den uppdaterade listan på savr.se

Fonderna i listan ovanför har alla minst fyra eller fem stjärnor hos Morningstars och avkastat betydligt bättre än både världs -och Sverige-index under samma period.

Den bäst presenterade fonden är Swedbank Robur Ny Teknik, fonden har avkastat 257% på fem år sikt. Fonden har även börjat 2020 starkt med en uppgång på 37%, vilket är mycket imponerade.

Bästa Indexfonder hos Savr

Att investera i en indexfond är kanske det bästa alternativet för de allra flesta som investerar på börsen.

Majoriteten av fonder som är aktivt förvaltade presterar inte bättre än en indexfond över tid, så varför betala dyra avgifter för något som inte adderar värde kan man fråga sig.

Det finns såklart undantag till den regeln, se exempelvis på fonderna som vi nämnt ovan. Alla har slagit både global och svenska index med råge. Indexfonder är passivt förvaltade fonder, vilket gör att avgiften för fonden är betydligt lägre jämfört med fonder med aktiv förvaltning. Men hur väl fonden presterar varierar. I bilden nedanför ser ni de fem bäst presenterade indexfonderna.

Den indexfond som presterat bäst på fem år är SEB USA Indexfond. Fonden har ökat med knappt 81% på fem år sikt, en starkt bidragande faktor till den starka utveckling är utvecklingen av amerikanska teknikbolag. Aktierna Facebook Microsoft, Apple och liknande har gått mycket starkt på börsen de senaste åren och utgör idag en stor del av den amerikanska börsen. En uppdaterad lista över fonderna hittar du om du logga in under mina sidor.

Även Öhmans amerikanska indexfond och Vangaurd US 500, som också är en amerikansk indexfond, är bland de bäst presterande indexfonderna på fem års sikt. På femte plats kommer den första globala indexfonden, Danske invest global index. Fonden följer Morningstars global index där amerikanska Apple är portföljens största innehav. Fondens årliga avgift är 0.46% vilket är hyfsat standard för en global indexfond.

Savr bästa teknikfonderna

Om du har investerat i en teknikfond, exempelvis Tin fonder Ny Teknik, de senaste åren har du med största sannolikhet också slagit dina egna förväntningar om avkastningen..

Teknikfonder och småbolagsfonder har varit vinnarna mätt i total avkastning och det med råge. De senaste åren har investerare tenderat att fokusera på ”growth” eller tillväxtbolag, snarare än större ”value” värdebolag.

Här är en lista över de bästa teknikfonderna som finns tillgängliga idag på savr räknat ett år bakåt.

Fond Utveckling
Swedbank Robur Ny Teknik A82%
Thematica – Future Mobility Retl SEK78%
BGF Next Generation Technology72%
TIN Ny Teknik A67%
BGF World Technology61%
Allianz Global Artfcl Intlgc56%
JPM US Technology A56%
USD Öhman Global Growth55%
Franklin Technology A Acc USD46%
Swedbank Robur Technology45%

Siffrorna är uppdaterade den första 17e oktober, om du vill hitta en uppdaterade lista gör du det på SAVR svar.se/handelsplattform. Eller logga in på dina sidor.

Bästa småbolagsfonderna hos svar

Småbolagsfonder är också en kategori som presterat bra under året. Flera av småbolagsfonderna investerar också i teknikbolag. Har du investerat i kategori har troligtvis också haft en framgångsrikt år på börsen.

Savr har över 100 stycken fonder inom kategorin små eller medelstora bolag. Flera av fonderna är svenska fonder men finns också utländska. I listan nedanför ser vi det bästa fonderna inom kategori små och medelstora bolag som finns tillgänglig att köpa på Savr handelsplattform. Logga in för att se den uppdaterade listan.

Fond Avkastning
Consensus Småbolag A77%
Enter Småbolagsfond A70%
Enter Småbolagsfond B64%
Spiltan Småbolagsfond53%
Aktia Nordic Small Cap B50%
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige49%
Evli Sverige Småbolag B48%
Länsförsäkringar Småbolag Sverige A47%
C Worldwide Sweden Small Cap 1A43%
AMF Aktiefond Småbolag42%

Listan är uppdaterad i oktober 2020, vill du se hur utvecklingen ser ut idag kan du göra det genom savr hemsida svar.se/handelsplattform

Insättningsgaranti hos svar

Vilka insättningsgarantier gäller hos savr? Logga in på mina sidor kan du läsa om vilka insättningsgaratier som gäller för dig. Sammanfattningsvis kan kan säga:

Eftersom savr är ett relativt ungt företag är det helt rimligt att vara orolig över insättningsgaranti och skydd om något skulle hände med bolag. Ditt ISK hos svar ligger hos bolag fondab och omfattas av insättningsaratin samt det statliga investeringsskyddet. Flera av de största bankerna i Sverige är också knutna till Fondab.

Så hur fungerar Investerarskyddet? Detta är en statlig garanti som inkluderar de värdepapper, fondandelar, du har på ditt konto genom savr. Investerarskyddet ger en maximal insättning på 250 000 kr per institut och kund och träder i kraft om det visar sig att du som investerar inte kan få ut dina tillgångar.

Det finns också en insättningsgaranti, den innebär att staten ersätter upp till 950 000 SEK av de likvider som du har på de konton som omfattas av denna garanti, i händelse av att banken/finansinstitutet som du har ditt konto hos skulle gå i konkurs. Tänk på att detta skydd bara hjälper dig om du har likvider, alltså pengar, på ditt konto. Om du äger fonder är det investeringsskyddet som hjälper dig.