Kategorier
Börs och aktier

Buffett dumpar Goldman efter 12 år

Vad är det som händer i Omaha egentligen? Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway har sålt merparten av sitt innehav i Goldman Sachs, det rapporterar Financial Times på fredagseftermiddagen/kvällen. Försäljningen är ytterligare ett bevis på Warren och Charlie är fortsatt försiktigt inställda till marknaden.

Warrens legendariska intåg i Goldman Sachs kom när Berkshire Hathaway räddade banken i samband med Lehman Brothers-kraschen 2008. Berkshire har behållit aktierna sedan dessa och Warren har vid flera tillfällen hyllat banken, men har nu valt att sälja det mesta av innehavet. 12 år efter intåget.

Sent på fredagen rapporterade Berkshire Hathaway att bolaget sålt mer än 10 miljoner aktier under det första kvartalet, som värderades till 2,3 miljarder dollar vid årsskiftet. Berkshire ägde i slutet av kvartalet bara 1,9 miljoner aktier i Goldman.

Financial Times skriver att försäljningen är det tydligaste tecknet hittills på att en av världens mest respekterade investerare har för avsikt att stå kvar på sidlinjen av aktiemarknaden. Jag kan inte annat än att hålla med.

Berkshire Hathaway har en jättekassa men har hittills inte gjort någon stor investering under coronakrisen. Under året har bolagets kassa svällt till rekordstora 137,3 miljarder dollar på grund av försäljningar i de fyra flygbolag och nu Goldman. Berkshire har också minskat något i JP Morgan Chase. 

Under Berkshires årsmöte tidigare i maj talade Buffett om skillnaden mellan denna kris och finanskrisen. Han argumenterade för att osäkerheten fortfarande är större än möjligheterna.

”Vi vet inte exakt vad som händer när man frivilligt stänger ner en betydande del av samhället.”

Från Berkshires senaste årsmöte för cirka två veckor sedan

Buffett kommenterade försäljningen av flygbolagen ”Vi vill inte finansiera företag som vi tror kommer äta upp pengar i framtiden”.

Vilket låter rimligt, men när Goldman Sachs behövde, och fick, kapital 2008 var det också för att överleva. Banken förlorade pengar varje dag och kämpade för sin överlevnad.

Warren agerar och talar annorlunda om den här krisen jämfört 2008. Visst han är 12 år äldre och flera menar att han inte läger har det, att han inte hänger med. Jag är inte en av dessa människor.

Hälsar,

David

PS (1) – Igen vill jag skicka med Warrens ”buy Amaerica, I am” artikeln som publicerade i New York Times mitten av oktober 2008. Visst är retoriken annorlunda? So … I’ve been buying American stocks.

PS (2) – Missa inte heller att läsa Marcus Hernhags blogginlägg om tre bolag han är skeptiskt till efter ändrade utdelningsförslag.