Fredagsfyran #026 –  Johan Claesson ökar innehavet i Arise

Veckans upplaga av Fredagsfyran är här! En lista med det bästa innehållet vi samlat på oss från den gångna veckan i ett sammanfattat format.

1. Johan Claesson ökar innehavet i Arise 
Johan Claesson, som bland annat är storägare och styrelseordförande i Catella, har under veckan ökat sitt innehav i vindkraftsbolaget Arise. Det gjorde han via bolaget Claesson & Anderzen som han tillsammans med sin bror äger. Ägande uppgår numera till motsvarade 29,96 procent av kapital och rösterna.

Utöver Claesson finns det också andra kända investerare i Arise. Bland annat Jan Barchan som via Briban Invest äger 16,40 procent av kapitalet. Även Peter Gyllenhammar äger 4,5 procent av aktierna i Arise. Både Claesson och Gyllenhammar är också storägare i Studsvik.

2. Danska Demant invest ökar ägandet i Vitrolife
Det danska investmentbolaget William Demant invest passerade den 2:e oktober 25 procents ägande i Vitrolife. William demant invest blev största ägare i Vitrolife för cirka två år sedan då investmentbolaget gick om Patrick Tigerschiölds Bure som största ägare.

William Demant invest är också storägare i svenska Cellavision med 12 procent av aktierna. De båda svenska investeringarna har hittills varit framgångsrika för danskarna jämfört med vad börsen har avkastat under samma period.

3. Blecher växlar upp i Skanska 
Simon Blecher har under september månad ökat Carnegie fonders innehav i Skanska. Byggbolaget är Blechers sjätte största innehav. I förvaltarens senaste månadsbrevet skrev han följande om varför han ökat ägandet i bolaget.

”En av månadens bättre aktier var ständigt missförstådda Skanska. Trots kursuppgången värderas nu bolaget ”bara” till 80 miljarder kronor, vilket motsvarar fastigheterna, marknaden, kassan, infrastrukturprojekten och Skanska bostad.

Byggrörelsen är således gratis! Kommande månader räknar vi med att Skanska säljer Solna United och en gigantisk kåk i Seattle, vilket tillsammans uppgår till tio procent av börsvärdet. Vi ökade under månaden innehavet och Skanska är ånyo ett av våra största innehav”.

4. Ilija Batljan ny storägare i Amasten 
Samhällsbyggbolaget, förkortat SBB, med VD och storägare Ilija Batljan har förvärvat drygt 86 miljoner aktier i Amsten till ett värde av drygt 711 miljoner kronor. Efter förvärvet är SBB näst största ägare i Amasten – innehavet motsvarar drygt 20 procent av aktierna och rösterna.