Förvaltarbrevet v.13

Här är din veckodos av förvaltarbrevet, en sammanställning av vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under veckan!

Adam Gerge & Henrik Didner – Didner & Gerge 
Henrik Didner och Adam Gerge är två legendarer inom svensk kapitalförvaltning, duon förvaltade tillsammans Didner & Gerge aktiefond under 19 år. Fonden avkastade bättre än index 17 av de 19 åren.

Under veckan gjorde Henrik Didner en intervju med Affärsvärlden, den före detta stjärnförvaltaren berättade att han tycker både Danske Bank och Nordea är “för billiga för att säljas”. Båda aktierna är stora innehav i Didner och Gerge aktiefond som nu förvaltas av Gustaf Setterblad och Carl Bertilsson med coaching från Adam & Henrik.

Vill du höra mer från Henrik? Under förra veckan deltog han i en podcast där de bland annat pratade om Danske Bank och varför fonden fortfarande äger aktier i bolaget efter bankens penningtvätts skandaler (efter 12.35 minuter in i programmet). Henrik och intervjuaren pratade också om H&M (14.35 in i programmet) och hur han ser på bolagets framtid. Detta är lite extra intressant eftersom Didner & Gerge aktiefond har gjorde en exit i aktien efter flera år som storägare.

Erik Sprinchorn – TIN Fonder
Finansbranschens egna rockstjärnor Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är den tidigare förvaltarduon bakom Swedbanks framgångsrika fonden “ny teknik”. Fonden var en av de bäst presterade svenska fonderna under de senaste fem åren.

Erik Sprinchorn deltog i EFN Börslunch under veckan och lyfte fram två, enligt honom spännande bolag: BioGaia och Probi. Bolagen jobbar med forskning och framtagning av probiotika produkter, en produktkategori som Erik tycker ligger helt rätt i tiden och säger att bakterier är människan bästa vän. Med nya produktlanseringar under året tror han att både BioGaia och Probi har möjlighet att växa ytterligare.

BioGaia utgör ca 3% av fonden som Erik förvaltar tillsammans med Carl Armfelt.

Mats Qviberg – Investment AB Öresund 
Qviberg är ordförande och Investment Öresund ABs största ägare. Öresund är ett investmentbolag som förvaltar en koncentrerad aktieportfölj inriktad på svenska värdepapper med en långsiktig investeringsprofil. Flera av portföljbolagen har ägts i över ett decennium.

Qviberg fortsätter att köpa aktier i Bilia via Öresund, aktierna köptes till en kurs på 82 kronor styck och affären var värd 8,2 miljoner kronor.

Fredrik Skoglund – Länsförsäkringar småbolag Sverige
Fredrik Skoglund är sedan knappt ett år tillbaka ansvarig förvaltare av Länsförsäkringar småbolag Sverige. Skoglund kommer senast från Handelsbanken där han var “head of Nordic Small/Mid cap research”. Skoglund har också jobba som analytiker på SEB och Carnegie med fokus på bygg, fastigheter och small cap bolag.

Under en intervju med Placera lyfter förvaltaren fram Stillfront som ett spännande förvärvsdrivet bolag. Fredrik tycker att Stillfront har visat med flera exempel att företaget inte bara är skickliga på att förvärva bolag, utan också att integrerar dem och hitta synergier. Förvaltaren tror att bolaget kommer göra fler förvärv framöver som kommer driva på både omsättning- och vinsttillväxten. Med en värdering kring EV/EBIT 12 tycker förvaltaren att aktien är fortsatt attraktiv.

Efter 10.45 minuter in i programmet lyfter också förvaltaren fram MTG och Proact som ytterligare två spännande aktier. Se hela klippet här.

Som vanligt, kom gärna med feedback på Twitter eller Facebook. Vilken del av veckobrevet gillar ni mest? Vilken del tycker ni är onödig eller för lång, eller kanske för kort? Har ni andra förslag? Återkom gärna! Skicka mig en Tweet, ett mail (forvaltarbrevet@gmail.com) eller skriv på Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *