2 energiaktier med hög utdelning

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos någon av aktörerna nedan.

⭐ Handla aktier, fonder & mycket mer
- Savr.com/sv 
- 30-50 % i rabatt på fondavgifter. 
(Minsta insättning = 100 kr)
- Nordnet.se
- gratis courtage-deal.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
- Etoro.com/sv
- alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, kontots storlek spelar ingen roll. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror osv både med och utan hävstång.

⭐ Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Lendify.se 
- låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
- Sigmastocks.se
- Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
- Kameo.se - Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj projekt & företag att investera i på deras hemsida. Minsta insättning = 500 kr.

Det är svårt att hitta bra utdelningsaktier med hög direktavkastning när OMX handlas kring topp nivåer och delar ut cirka 1,5% i genomsnitt. Energiaktier tenderar dock att ha en högre direktavkastning jämfört börsen, det finns fortfarande aktier som har en hög avkastning i relation till börsvärdet.

Både den holländska energiaktien Royal Dutch Shell och Enterprise Products Products delar båda ut drygt 6% årligen med solida underliggande verksamheter. Här är min summering varför jag tycker bolagen är intressanta.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i digitala & vanliga valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Med ett cirka 220 miljarder dollar i marknadsvärde är Royal Dutch Shell ett av de största integrerade energiföretagen i världen. Verksamheten sträcker sig från oljebrunnen till gaspumpen, med en hel del däremellan.

Det europeiska företagets storlek och räckvidd är viktigt eftersom de betyder att Shell kan lägga pengar för att arbeta där det ser de bästa möjligheterna. När en del av företaget går sämre,  kompensera andra affärsområden upp med goda resultat. Detta är värdefullt, eftersom Shells kärnprodukter, olja och naturgas, är varor som är benägna att vara volatila i priserna.

Just nu, med låga oljepriser och global uppvärmning i rubrikerna, är det tuff att tycka om ett energiföretag – men var inte för hastiga med att avskedja Shell. Som VD har påpekat behöver världen fortfarande dessa energikällor, så någon behöver producera dem. Shell är också mer än bara olja och gas.

Det har investerat kraftigt i ESG-vänliga elutrymme, med planer på att spendera upp till 3 miljarder dollar per år på denna verksamhet till 2025. Det inkluderar mer traditionella elektriska anläggningar samt förnybara krafttillgångar. Även om dessa utgifter uppgår till bara 10% av företagets planerade kapitalinvesteringar, är slutmålet att genomtänkt skapa en ny division som kan stå tå-till-tå med Shells energiverksamhet.

Med en hög avkastning på 6,6%, en stor, solid finansiell grund och en diversifierad portfölj av energitillgångar som i allt högre grad kommer att inkludera el är Shell värd uppmärksamhet  för utdelningsinvesterare på jakt efter höga avkastningar.

Enterprise Products Partners har egentligen inte samma rena energikänsla som Shell, men det behöver inte heller oroa sig för de volatila priserna på olja och naturgas. Det beror på att det här begränsade partnerskapet på 60 miljarder dollar på marknadsstöd är en av de största aktörerna i Nordamerika. I grunden äger den rörledningar, bearbetningsanläggningar och transporttillgångar som hjälper till att flytta olja och gas och de produkter de får förvandlas till runt om i världen. Ungefär 85% av bruttomarginalen är avgiftsbaserad.

Detta är en viktig skillnad att komma ihåg. Så länge som det finns efterfrågan på olja och gas så kommer de vitala infrastrukturtillgångar som Enterprise äger att användas för att flytta dessa viktiga energikällor. Och det spelar ingen roll vad priset för de produkter som passerar genom systemet handlas till – Enterprise får betalt för användningen av tillgångarna. Faktum är att mycket av dess intäkter stöds av långsiktiga kontrakt med inbyggda prisökningar.

Företag är inte bara en industrigigant, det är också otroligt diversifierat, så det har flera spakar att dra när det ser ut att växa – just nu har det cirka 9 miljarder dollar tillväxtprojekt på böckerna. Och det råkar vara bland de mest konservativt finansierade mittströmsaktörerna, med en blygsam finansiell skuld till EBITDA-kvot på ungefär 3,4 gånger. Dess 6,5% fördelningsavkastning täcks under tiden av det utdelbara kassaflödet med cirka 1,7 gånger. Det är en enorm säkerhetsmarginal – 1,2 gånger anses vara stark täckning i mittströmmets rymd.

ESG-investerare hittar förmodligen inte för mycket att tycka om Enterprise, men de som är intresserade av en tillförlitlig inkomstström kommer att göra det. På den noten är det värt att lyfta fram att partnerskapet har ökat sin distribution årligen i mer än två decennier med en ungefär mittsiffrig årlig ränta över tid. Det är mer än tillräckligt för att hålla investerare före inflationen, som historiskt sett tenderat att ligga inom 3%. Det finns mycket för utdelningsinvesterare att gilla här.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), digitala & vanliga valutor , råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Nordnet.se | erbjuder en gratis courtage-deal för nya konton med max 80 000 kr på.
4. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.
6. Kameo.se | Investera i fastighetsprojekt & företagslån.