Borde jag lyssna på någon annans idé?

Alla investerare, nybörjare eller professionella söker investeringar som kommer avkasta över medel. Att veta vilka aktier du ska läsa om, och sedan investera i är väldigt svårt. Antalet svenska noterade företag uppgår till flera tusen, utöver svenska aktier finns utländska aktier, fonder, derivat och så vidare. Så en helt rimlig fråga investerare kan ställa sig själva är: under vilken sten ska jag börja leta?

Warren Buffett fick just den frågan, vart skulle en ung Warren börja leta om han var tvungen att börja om på nytt? För honom var svaret enkelt:

” I would start with the As, I’d tell him to do exactly what I did 40-odd years ago, which is to learn about every company in the United States that has publicly traded securities and that bank of knowledge will do him or her terrific good over time” 

Vilket i sig är väldigt imponerande och det är inte för inte han en gång också blev väldens rikaste. Men hur borde vi “normala” som varken har tid eller lust att läsa om varje noterat företag i Sverige tänka?

Vi vet grundreglerna som Graham, Fisher, Munger och Buffett har lärt oss: Köp kvalitet men betala inte för mycket, leta efter vallgravar men gör bara affärer med Mr Market när oddsen är till din fördel, leta efter lågt P/E men också hög avkastning på eget kapital. Och så vidare.

Oavsett om du är en professionell investerare eller amatör gör du ett val varje gång du skriver ut en ny årsredovisning. Frågan blir då, varför valde du just bolaget som du valde?

Om vi kommer överens om att den processen är kraftigt påverkad av vad andra säger och tycker (dagstidning, twitter, vänner etc) och att vi på något vis behöver reducera antalet bolag vi vill studera från tusen till en handfull, borde vi inte då i alla fall lyssna på de personer som vet bäst?

När Simon Blecher tar in ett nytt innehav i fonden kan vi förutsätta att flera smarta analytiker har enats kring det beslutet. Det behöver inte betyda att du nödvändigtvis tycker detsamma, eller att gänget på Carnegie har rätt – bara att bolaget i fråga kan vara intressant att lära sig mer om. Det handlar om att minska spannet av aktier att läsa om från flera till färre. 

Om du förstår fördelarna med att lyssna på andra skickliga investerares bästa idéer är Förvaltarbrevet något för dig. Vi lovar dig att varje vecka leverera nya spännande investeringsideér från några av de absolut bästa investerarna, helt opartiskt i ett sammanställt format. Prenumerera nedanför.