SPP Aktiefond USA: Mitt omdöme 2020

SPP aktiefond USA är en indexnära fond som försöker efterlikna den amerikanska aktiemarknaden. Fondens största innehav är Apple som utgör drygt 5% av fondens innehav. I den här texten kommer vi titta närmare på avgiften, hur bra fonden har presterat mot liknande fonder och vart du enklast kan handla fonden.

Fonden går att handla i en ISK-depå i via någon av de traditionella bankerna SEB, Handelsbanken, Nordea eller Swedbank  eller via någon av nätbankerna Avanza eller Nordnet. 

Innehav 

SPP aktiefond USA är en indexnära fond, alltså en fond där förvaltaren investerar portföljen utifrån ett index, i detta fallet ett amerikansk aktieindex. Fondens största innehav är Apple (5,1%) tätt följt av Microsoft (4,94%) Amazon.com (3,18%) Alphabet (1,84%). Fondens största sektor är teknik följt av finans och sjukvård. 

Avgift 

Avgiften för SSP Aktiefond USA varierar beroende på vilken bank du köper fonden. Via exempelvis Avanza kostar fonden 0.22% av den totala portföljen. Via Nordnet kostar fonden 0.21% i total förvaltningsavgift, alltså marginellt billigare jämfört Avanza. Avgiften mot andra liknande indexfonder är okej snarare än bra.  

Fondens utveckling 

Fonden och det team av förvaltare som investerar fonden kapital har som uppgift att följa den amerikanska aktiemarknaden. Som vi ser i bilden nedanför lycka förvaltarteamet med den uppgiften bra. På 3 år är +24.45% vid tidpunkten av publiceringen av den här texten. Du kan se hur fonden har utvecklats från dagens datum här

Mitt Omdöme 

SPP aktiefond USA är en relativt billig indexnära aktiefond exponerad med den amerikanska aktiemarknaden. Fonden är ett bra alternativt för dig som tror att den amerikansk ekonomi kommer att vara ännu starkare i framtiden jämfört med dig.

Du borde också vara optimistiskt inställd emot tekniksektorn, framförallt de stora amerikanska teknikjättarna Microsoft, Amazon, Facebook och Alphabet. Teknik utgör nästa en fjärdedel av fondens innehav. 

Fonden går att handla till din PPM-pension, även hos de traditionella bankerna och nätbankerna Avanza och Nordnet. Nordnet har den billigaste avgiften på fonden vad jag kan hitta i alla fall. 

Lycka till, 

David